Kalonji: gewichtsverlies, voordelen en bijwerkingen


 Kalonji, ook bekend als Nigella sativa, zwart zaad en zwarte komijn, is een bloeiende plant afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.

De zaden worden al lang gebruikt in de kruidengeneeskunde om een ​​verscheidenheid aan ziekten en aandoeningen te behandelen, variërend van diabetes tot artritis.

Meer recentelijk heeft het kruid aan populariteit gewonnen vanwege de vermeende voordelen van gewichtsverlies.

Dit artikel onderzoekt of kalonji u kan helpen bij het afvallen en geeft een overzicht van de gezondheidsvoordelen, veiligheid en bijwerkingen.

Kalonji is een eenjarige bloeiende plant die 20-90 cm hoog kan worden.

De vruchten bevatten talrijke zwarte zaden die traditioneel in Zuidoost-Aziatische en Midden-Oosterse landen worden gebruikt om ziekten en aandoeningen zoals diabetes, pijn en problemen met het spijsverteringskanaal te behandelen.

De profeet van de islam, Mohammed, geloofde zelfs dat de zaden een remedie waren voor alle ziekten behalve de dood.

Tegenwoordig is bekend dat kalonji-zaden en -olie actieve verbindingen bevatten die fytochemicaliën worden genoemd , waaronder fytosterolen. Deze hebben een breed scala aan therapeutische voordelen aangetoond, waaronder gewichtsverlies Vertrouwde bron

SAMENVATTING

Kalonji-zaden en -olie bevatten actieve verbindingen die een breed scala aan therapeutische voordelen hebben aangetoond, waaronder gewichtsverlies.

De exacte mechanismen waardoor kalonji gewichtsverlies bevordert, is onduidelijk.

Het is gesuggereerd dat de actieve componenten in kalonji zaden stimuleren gewichtsverlies door het beïnvloeden van de expressie van specifieke genen betrokken bij de controle van de eetlust en vet verlies.

Een overzicht van 11 onderzoeken bij 783 deelnemers met obesitas of overgewicht wees uit dat kalonji-poeder en -olie het lichaamsgewicht met gemiddeld 4,6 pond (2,1 kg) en de middelomtrek met 1,4 inch (3,5 cm) verminderden gedurende 6-12 weken, vergeleken met een placebo.Vertrouwde bron

Deze effecten waren echter alleen significant wanneer deelnemers kalonji combineerden met dieet- en levensstijlaanpassingen, wat suggereert dat de kruidensupplementen alleen niet effectief zijn voor gewichtsverlies.

Een ander overzicht van 13 onderzoeken met 875 deelnemers toonde aan dat kalonji-poeder en -olie het lichaamsgewicht met 4 pond (1,8 kg) verminderden, maar geen significant effect hadden op de middelomtrek gedurende 6-13 weken, vergeleken met placebo.Vertrouwde bron

Dus hoewel kalonji op zichzelf waarschijnlijk niet effectief is voor gewichtsverlies, kan het helpen bij het afvallen in combinatie met een caloriearm dieet .

Uit een onderzoek van 8 weken bleek inderdaad dat vrouwen die een caloriearm dieet combineren met 3 gram kalonji-olie dagelijks 4,6 pond (2,1 kg) meer verloren en een extra 1,2 inch (3,1 cm) vanaf hun taille scheren in vergelijking met vrouwen die een laag caloriegehalte kregen. dieet en placebo.Vertrouwde bron

Opgemerkt moet worden dat de fysieke activiteitsniveaus in veel van de onderzoeken niet werden beoordeeld, wat mogelijk ook de resultaten beïnvloedde.

Als zodanig is aanvullend onderzoek van hoge kwaliteit - zoals gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) - dat controles voor variabelen zoals fysieke activiteit en dieet omvat, nodig om de potentiële voordelen van kalonji voor gewichtsverlies te bevestigen.

SAMENVATTING

Studies suggereren dat kalonji kan helpen bij het afvallen in combinatie met een caloriearm dieet, maar er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Naast de veelbelovende voordelen voor gewichtsverlies, bevat kalonji plantaardige stoffen die de gezondheid van het hart ten goede kunnen komen .

Een overzicht van 5 RCT's wees uit dat kalonji-poeder en oliesupplementen de niveaus van C-reactive protein (CRP) - een indicator van het risico op ontsteking en hart- en vaatziekten - significant verlaagden bij mensen met obesitas op basis van de body mass index (BMI).Vertrouwde broVertrouwde bron

Het kruid kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen door zijn gunstige effecten op de bloeddruk en het bloedvetgehalte.

Een beoordeling van 11 RCT's toonde aan dat kalonji-poeder en -olie de bloeddruk significant verlaagden bij mensen met zowel hoge als normale bloeddruk na 8 weken behandeling, vergeleken met placebo.Vertrouwde bron

Een andere review van 17 RCT's wees uit dat kalonji-olie effectief was in het significant verlagen van LDL (slecht) cholesterol, terwijl het poeder HDL (goed) cholesterol verhoogde bij gezonde deelnemers en bij mensen met aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hoge bloeddruk .Vertrouwde bron

In deze review werd ook opgemerkt dat de supplementen de triglyceriden aanzienlijk verminderden , een soort vet in het bloed dat bij verhoogde concentraties het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.Vertrouwde bron

Gezamenlijk suggereren deze bevindingen dat kalonji op verschillende manieren de gezondheid van het hart ten goede kan komen.

SAMENVATTING

Kalonji kan het risico op hartaandoeningen verminderen door ontstekingen en bloeddruk te verlagen en door de bloedspiegels van vetten zoals cholesterol en triglyceriden te verbeteren.

Kalonji kan een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen bij mensen met diabetes type 2.

Type 2-diabetes is een aandoening waarbij uw lichaam niet genoeg van het hormoon insuline produceert, of het niet efficiënt kan gebruiken , dat door uw alvleesklier wordt aangemaakt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Onbeheerde bloedsuikerspiegels bij mensen met diabetes type 2 kunnen het risico op ziekten van het hart, de ogen en de nieren verhogen (14Vertrouwde bron).

Kalonji wordt verondersteld de bloedsuikerspiegel te verbeteren door de werking van insuline te versterken en de opname van suiker in het bloed te vertragen (15Vertrouwde bron16Vertrouwde bron).

Een overzicht van 17 RCT's bij mensen met diabetes type 2 toonde aan dat kalonji-poeder en -olie de niveaus van nuchtere bloedsuikerspiegel significant verlaagden, evenals hemoglobine A1c, een marker van de gemiddelde bloedsuikerspiegel van 3 maanden.Vertrouwde bron

Andere beoordelingen hebben op vergelijkbare wijze significante verbeteringen aangetoond in de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 die de poeder- en oliesupplementen namen.

Toch konden veel van de onderzoeken die in deze beoordelingen werden opgenomen, geen controle uitoefenen op factoren die verband hielden met voeding en lichaamsbeweging, die mogelijk de resultaten hebben beïnvloed.

SAMENVATTING

Kalonji kan mensen met diabetes type 2 helpen hun bloedsuikerspiegel te reguleren door de werking van insuline te versterken en de opname van suiker in het bloed te vertragen.

Verschillende onderzoeken hebben de veiligheid van kalonji beoordeeld.

Een studie bij 114 mensen met diabetes type 2 vond geen nadelige bijwerkingen op de nier- of leverfunctie in een groep die gedurende 1 jaar 2 gram poeder per dag consumeerde naast hun reguliere medicatie.

Studies hebben ook geen nadelige bijwerkingen op de nier- of leverfunctie gevonden met de olie in doses van 3-5 ml per dag gedurende 8 weken.

Er zijn echter milde bijwerkingen zoals buikpijn en misselijkheid gemeld bij zowel de poeder- als oliesupplementen.

In beide gevallen moeten mensen die medicijnen voor diabetes of een schildklierprobleem gebruiken en kalonji willen proberen, eerst contact opnemen met hun medische zorgverlener, omdat dit de effectiviteit van die medicijnen kan verstoren.

Doseren

Een effectieve dosis kalonji voor gewichtsverlies lijkt 1-3 gram per dag poeder of 3-5 ml olie te zijn.

Deze doses zijn ook effectief gebleken voor de gezondheid van het hart en voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Er lijkt geen verschil te zijn tussen kalonji-zaadpoeder of olie in termen van effectiviteit van het gewichtsverlies.

Het poeder lijkt echter effectiever te zijn dan de olie voor het verhogen van HDL (goed) cholesterol, mogelijk gerelateerd aan de hogere concentratie van hart-gezonde vetten in het poeder.

SAMENVATTING

Kalonji-zaadolie en -poeder zijn waarschijnlijk veilig in doses waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn voor gewichtsverlies, hartgezondheid en bloedsuikerspiegel.

Kalonji is een plant waarvan de zaden traditioneel worden gebruikt voor de behandeling van diabetes, pijn en problemen met het spijsverteringskanaal, naast andere ziekten en aandoeningen.

Het kan effectief zijn voor gewichtsverlies in combinatie met een caloriearm dieet .

Het kan ook de gezondheid van het hart bevorderen, evenals een lagere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze veelbelovende gezondheidsvoordelen te bevestigen, lijkt kalonji voor de meeste mensen veilig te zijn.

Reacties